Ο σύλλογος μηχανολόγων ηλεκτρολόγων μαζί με εκατοντάδες άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα, βρίσκεται εδώ και 3 βδομάδες σε κινητοποιήσεις, ενάντια στην πραξικοπηματική ψήφιση του νόμου - πλαίσιο από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ αλλά και την ευρύτερη πολιτική που εφαρμόζεται σε εργασία και δημοκρατία. Τις τελευταίες βδομάδες η συζήτηση στη συνέλευση δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το αποπροσανατολιστικό δίπολο κατάληψη – αντικατάληψη. Ενώ οι βδομάδες προχωράνε, η συζήτηση κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και να αναδεικνύεται το πραγματικό ερώτημα, που είναι “αγώνας ή όχι και με ποιό τρόπο”. Οι κύριες ευθύνες βαραίνουν μέλη του συλλόγου τα οποία καταθέτουν πλαίσια που δήθεν κρατάνε στάση ουδετερότητας απέναντι στο κυρίως θέμα της συνέλευσης που δεν είναι άλλο από το νόμο πλαίσιο και εμμονικά στοχοποιούν τη κατάληψη ως ακατάλληλο μέσο για τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτή τους την προσπάθεια χρησιμοποιούν το προσωπείο της ανεξαρτησίας και του ακομμάτιστου (που προωθείται συντεταγμένα από ΜΜΕ και κυβέρνησης) δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη συζήτηση και την απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Αποκορύφωμα της στάσης αυτής ήταν η θέση του τελευταίου ομιλητή στην προηγούμενη ΓΣ, ότι αφού 250 βουλευτές ψήφισαν το νόμο της Διαμαντοπούλου, εμείς καλούμαστε να τον σεβαστούμε και άμα διαφωνούμε να τους καταψηφίσουμε στο τέλος της 4ετίας. Για εμάς, η αντίληψη της δημοκρατίας των ΓΣ θα πρέπει να είναι ακριβώς η αντίθετη. Η ΓΣ είμαστε όλοι εμείς που συζητάμε, διαφωνούμε, συμφωνούμε και τελικά αποφασίζουμε για συλλογικές δράσεις στη βάση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Υπό την έννοια αυτή, ο καθένας είναι όχι μόνο ελεύθερος αλλά και υπόχρεος να διαμορφώνει και να εκφράζει τις απόψεις του, όταν θίγονται δικαιώματα όχι μόνο “δικά μας”, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, όπως αυτό της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Άρα, διακύβευμα δεν είναι το πως θα καταλήξουμε στις επόμενες εκλογές να μην ψηφίσουμε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, αλλά το πως θα επωμιστούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν στο τώρα. Στο κάτω-κάτω, είναι επικίνδυνες οι αντιλήψεις που θεωρούν ότι η πολιτική είναι η δουλειά των 300 που είναι κλειδαμπαρωμένοι στο κοινοβούλιο. Για μας, πολιτική μπορούν να κάνουν οι εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι που κινητοποιούνται όλο αυτό το διάστημα, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα που πλήττεται από τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ
Η ίδια λογική της ανάθεσης της πολιτικής στους “ειδικούς” και της δημοκρατίας της “4ετίας” απαξιώνει πλήρως τις συλλογικές διαδικασίες και αυτό αποτυπώθηκε στις φετινές συνελεύσεις και κυρίως στην τελευταία. Η ντεμέκ τοποθέτηση ουδετερότητας απέναντι στο νόμο-πλαίσιο και η άποψη ότι οι φοιτητές δε μπορούν να εκφράζουν αυτοτελώς τη θέση τους στα τεκταινόμενα, έρχεται σε κραυγαλέα αντίφαση με την επίκληση στο διάλογο και το βάθεμα της συζήτησης μεταξύ των φοιτητών. Η ανακοίνωση κατάθεσης/παρουσίασης πλαισίου αντικατάληψης, η απουσία τοποθέτησης υποστήριξής του και συμβολής στη συζήτηση, σε συνδυασμό με τη μαζική προσέλευση μελών του συλλόγου στο photo finish της διαδικασίας (τα λεγόμενα “τρενάκια”) εκφυλίζουν τη ΓΣ σε δημοψήφισμα τύπου ανοιχτού group στο facebook. Νοθεύουν το σώμα της και ακυρώνουν όλη τη συζήτηση.
Για μας, ως συντονιστική επιτροπή κατάληψης, η ΓΣ πρέπει να είναι εξ αρχής μια μαζική και ζωντανή διαδικασία. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι και να έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη πάνω στα ζητήματα που θέτονται προς συζήτηση. Παρόλ' αυτά, όλοι πρέπει να εμπλέκονται σ' αυτή προκειμένου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να απορρέει από τη δυναμική συζήτηση που διεξάγεται εντός της ΓΣ.
Με βάση την παραπάνω λογική, η απόφαση του προεδρείου να κλείσουν οι πόρτες στον τελευταίο ομιλητή και όχι μετά από αυτόν, με συναίνεση όλων των πλαισίων που κατατέθηκαν σε αυτό (και παρά τα όσα αστεία γράφονται στο forum), ήταν ένα δυνατό τεστ, για τη περιφρούρηση της φυσιογνωμίας της διαδικασίας. Στις δύσκολες και επίπονες διαδικασίες που έρχονται, μπροστά στην αναγκαιότητα βαθέματος της συζήτησης στη γενική μας συνέλευση, είναι χρέος όλων των μελών, να προστατέψουν τη ΓΣ, το ανώτατο όργανο του συλλόγου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ μηχανολόγων – ηλεκτρολόγων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου