Δεν μπορούσα να κοιτάξω καταπρόσωπο τα παιδιά μου Και να τους πω ότι ζουν έτσι Επειδή εγώ δεν βρήκα τα κότσια ν’ αγωνιστώ (Φράση στην πρόσοψη της κατάληψης του κτιρίου Γκίλμπερτ του Παπικού Καθολικού Πανεπιστημίου του Βαλπαραΐσο (PUCV), Χιλή)

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αποτελέσματα και απόφαση ΓΣ 15/11

Αποφαση ΣΦ Ηλ/Μηχ:

Η σημερινή συνέλευση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία πολύ κρίσιμη τόσο για τη νεολαία όσο και συνολικά για το λαό. Οι εξελίξεις στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν ραγδαίες και θα επικαθορίσουν το μέλλον μας. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που έρχεται να επιβάλλει ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα (χαράτσια, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία), βλέπουμε τις δυνάμεις του κεφαλαίου να σχεδιάζουν μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση απέναντι στην κοινωνία. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τελικά έπεσε από την φοβερή πίεση που ασκούσε σε αυτήν η μαζική εισβολή του λαικού παράγοντα στο προσκήνιο, γεγονός που κατέστησε αδύνατη από την ίδια την απρόσκοπτη προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου. Το «Όχι» που τρόμαξε τους αστούς, που κλόνισε την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα ήταν το συγκλονιστικό, μαζικό, ανυπόταχτο και απρόβλεπτο λαϊκό «Όχι» που παρέλασε την 28η Οκτώβρη ενάντια στη «νέα κατοχή» της ΕΕ και των αγορών. Που έσβησε μέσα σε μια μέρα τους πανηγυρισμούς για το κούρεμα του χρέους και έπιασε το νήμα από την μεγαλειώδη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19-20 Οκτώβρη. Στόχος της μεταβατικής κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» και συνεργασίας που αντικαθιστά, τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι να κερδηθεί χρόνος για το πολτικό σύστημα ώστε να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και ο νέος προϋπολογισμός, που θα ισοπεδώσει τα λαϊκά δικαιώματα. Επίσης στόχος αυτής είναι η συγκέντρωση όλων των αστικών δυνάμεων για να παγώσουν οι αντιδράσεις, να ανακοπεί η ορμή του κινήματος και μετά να το κτυπήσουν. Δε μπορεί παρα να μας θυμίζει αυτή η κυβέρνηση τη μεθοδολογία που ακολουθηθηκε για τη ψήφιση του νόμου για τα πανεπιστήμια. Βεβαίως, αυτή η ενεργητική – «επιθετική» άμυνα του συστήματος (πάντα απαντούν με μια φυγή προς τα μπρος), έχει προβλήματα: καίει εφεδρείες (Σαμαρά), γελοιοποιεί το πολιτικό προσωπικό (κοιν. ομάδα ΠΑΣΟΚ), βαθαίνει πολιτικά την κόντρα.

Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα μπορεί να ανατραπεί. Στο τρίτο μεγάλο κύμα αγώνα θα θαφτεί η νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της συμμορίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, του τραπεζίτη Παπαδήμου παρά τη στήριξη της ΔΗΣΥ και του σάπιου κόσμου που υπηρετεί, δε θα πάρει καμία πίστωση χρόνου από το λαό. Η κλιμάκωση των αγώνων, ειδικά μπροστά στην 17η Νοέμβρη, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα νέο μεγάλο σταθμό ανατροπής.

Παρόλα αυτά κι οι εξελίξεις στην αντιπαράθεση που εγκαινίασε το ίδιο μπλοκ δυνάμεων (τυχαίο; δε νομίζω) με το φοιτητικό κίνημα στις 24 Αυγούστου, με τη ψήφιση του νόμου πλαίσιο, τρέχουν. Η Διαμαντοπούλου και το υπουργείο μετά τα φιρμάνια που έβγαζε για τα θέματα των εξεταστικών, συνεχίζει να παίρνει προκλητικές πρωτοβουλίες που χτυπούν το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει και να αξιοποιεί το δημοσίο αγαθό της δωρεάν παιδείας. Μόνο ως τέτοια μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη χρηματοδότηση από πλευράς υπουργείου, του πρώτου έτους σπουδών 56 χιλιάδων φοιτητών σε ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ. Προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ολοφάνερη οικονομική ασφυξία των δημόσιων ιδρυμάτων, που έχει προκληθεί λόγω της σαρωτικής υποχρηματοδότησης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι πόροι μπορούν να βρεθούν αν είναι να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης που δίνουν τίτλους σπουδών που κατοχυρώνουν απειροελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτή είναι η μεταλυκειακή-τριτοβάθμια-«ανώτατη» εκπαίδευση που οραματίζονται. Αυτή είναι η αξιολόγηση τους αυτή είναι η Bologna.
Επιπλέον τα πρώτα στάδια εφαρμογής αυτού του νόμου ανοίγονται μπροστά μας. Στις 15 Νοέμβρη ξεκινάει η διαδικασία συγκρότησης των συμβουλίων διοίκησης στα πανεπιστήμια από τους πάντα πρόθυμους Μάνθους και Γιαννακουδάκηδες να υλοποιήσουν τις επιταγές του υπουργείου. Τα όργανα αυτά θα έχουν ως στόχους: α) τη διοίκηση του «νέου πανεπιστημίου» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε συνθήκες σαρωτικής υποχρηματοδότησης και β) την αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου από τις φοιτητικές διεκδικήσεις, καθώς μετατοπίζεται το κέντρο λήψης αποφάσεων μακριά από τις πιέσεις που ασκεί το φοιτητικό κίνημα. Τα συμβούλια διοίκησης είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου για την ταχύτατη και ανεμπόδιστη εφαρμογή του νόμου και συνολικά της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Ο νόμος αυτός έχει σαν στόχο να ολοκληρώσει την επίθεση που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούν να εδραιώσουν και στα ελληνικά πανεπιστήμια οι διάφορες κυβερνήσεις και η ΕΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νόμο που έρχεται να συνδεθεί με τις αλλαγές που προωθήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην εργασία. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια, οι αντεργατικοί νόμοι αλλά κυρίως η επίθεση στην νεολαία μέσα από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης προϋποθέτουν αλλαγές συνολικά και στην εκπαίδευση και κυρίως στα Πανεπιστήμια.

Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής
Είναι ο νόμος που θα μας βγάζει και με την βούλα πλέον στην ανεργία, στην μετανάστευση ή στην καλύτερη περίπτωση ανασφάλιστους εργαζόμενους, που άμεσα θα χρειάζονται επανακατάρτιση, με μισθούς των 500 ευρώ χωρίς δικαιώματα και ελπίδα για το μέλλον. Είναι ο νόμος που εισάγει τους δυο κύκλους σπουδών (bachelor, master) και ατομικά προγράμματα σπουδών κομμένα και ραμμένα για τiς ανάγκες της αγοράς εργασίας (ή καλύτερα αγοράς ανεργίας-ημιαπασχόλησης).
Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης - Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας
Με την κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που να μη μπορούν να καλύψουν τα στοιχειώδη για τη λειτουργία τους, εκβιάζεται η ευθυγράμμιση με τις εντολές της κυβέρνησης και η βαθύτερη σύνδεση τους με επιχειρήσεις προκειμένου να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης που θα καλύψουν τα τεράστια κενά των προυπολογισμών των ιδρυμάτων. Θεσπίζονται δίδακτρα, επέρχεται ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, κλείνουν οι εστίες και εισάγεται η έννοια του φοιτητικού δανείου.
Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ αποτελεί μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας.
Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος
Βασική επιδίωξη για το «νέο» πανεπιστήμιο είναι η πειθάρχηση της φοιτητικής νεολαίας, που αποτελεί τον πυροδότη κινημάτων. Αυτό έρχεται τόσο με την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών μας(προαπαιτούμενα, αλυσίδες μαθημάτων, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις), όσο και με τα πειθαρχικά συμβούλια (μέτρο που έχει να εφαρμοστεί από τη χούντα) μιας και είναι δεδομένο ότι σε αυτό το νέο πανεπιστήμιο, αλλά και κατά τη προσπάθεια της εφαρμογής του δε χωράνε αναταραχές και κινήσεις ανυπακοής στην εκπαιδευτική (κι όχι μόνο) μεταρρύθμιση.

Κόντρα στις επιταγές του υπουργείου και των συμμάχων τους μέσα στα τμήματα, ο σύλλογός μας διεκδίκησε μαζικά και κατοχύρωσε τη διενέργεια διπλής εξεταστικής το Φλεβάρη για τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους, υπό το πρίσμα της ολοκληρωτικής ανατροπής του νόμου πλαισίου καλώντας και τους καθηγητές να πάρουν καταδικαστική απόφαση. Οι μεθοδεύσεις των προέδρων και των δύο τμημάτων και μιας άθλιας μερίδα καθηγητών έτσι ώστε να μην αναπληρωθούν οι εξεταστικές του Σεπτέμβρη έπεσαν στο κενό. Χαρακτηριστικό του ρεβανσισμού των καθηγητών αποτέλεσε και η εισαγγελική δίωξη τριών συμφοιτητών μας στο Χημικό λόγω της στοχοποίησης τους στη μαζική παράσταση, που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνέλευση τους μαζί με δεκάδες μέλη του συλλόγου στο γραφείο του Γιαννακουδάκη αλλά και της ευρύτερης συνδικαλιστικής τους δράσης. Τα προηγούμενα ζητήματα, που σε πολλούς μπορεί να φαντάζουν μικρά, δε μπορούν να επιλυθούν με αποσπασματικές κινήσεις και διαχειριστικές λογικές. Απαιτούν τη συλλογική απόφαση και δράση των φοιτητών για τη διεκδίκηση και υλοποίηση των αιτημάτων τους. Οι μαζικές παραστάσεις στις αίθουσες διδασκαλίας, στα γραφεία καθηγητών, στα τμήματα και τις συγκλήτους θα πρέπει να αποτελούν όπλα στη φαρέτρα του φοιτητικού κινήματος.
Ο μαύρος νόμος για τα πανεπιστήμια είναι φτιαγμένος από τα υλικά του ίδιου του πλάστη. Από τα υλικά του μαύρου μετώπου που τον έφερε και τώρα κυβερνά τη χώρα. Θα τον ανατρέψουμε μαζί με την κυβέρνηση συνεργασίας και την πολιτική της λεηλασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η νέα κυβέρνηση, δηλαδή η προσπάθεια της άρχουσας τάξης, των Τραπεζιτών και των ισχυρών του πλούτου, αλλά και της ΕΕ και του ΔΝΤ να συνεχίσουν με νέα ορμή τα μέτρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα με την ίδια ορμή των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων που κόλλησαν στο τοίχο τη κυβέρνηση Παπανδρέου. Καμιά αναστολή των αγώνων! Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός! Ο Νοέμβρης του ‘73 έδειξε ότι καμία χούντα δεν είναι ανίκητη. Το μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικά και «από τα κάτω» οργανωμένο, πολιτικά αιχμηρό και ανυποχώρητο, κίνημα κλόνισε συθέμελα τη χούντα των συνταγματαρχών, θα διώξει και τους τωρινούς δυνάστες. Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα αιτήματα για Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία, όταν ένας λαός βυθίζεται στην πείνα, τη φτώχεια, και τη βία; Πόσο ανάγκη έχει σήμερα να διατρανωθεί το «Έξω η Ε.Ε.», «Έξω το Δ.Ν.Τ»
Με κρίσιμο σταθμό τις κινητοποιήσεις στις 17 Νοέμβρη και το Πολυτεχνείο. Είναι τώρα η στιγμή που ο λαός πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και μέσα από ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας να συγκρουστεί με την πολιτική τους και να τους ανατρέψει! Η σύγχρονη χούντα των αγορών και του κεφαλαίου πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί. Οι φοιτητές δεν είμαστε αυτοί που απλά τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είμαστε αυτοί που εμπνεόμαστε από τους νικηφόρους αγώνες των εξεγερμένων φοιτητών του ’73 και παλεύουμε για την ανατροπή της σύγχρονης χούντας κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα συνθήματά του και ο ηρωικός αγώνας τους, αποτελούν επίκαιρη ανάγκη για να ξαναβγεί ο λαός στους δρόμους. Όπως και τότε έτσι και τώρα καμία χούντα δεν είναι ανίκητη!
Αγώνας για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Ανατροπή του Νόμου Διαμαντοπούλου και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
• Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.
• Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο γενικό, με ίσα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δουλειά για όλους!
• Ανατροπή του μνημονίου, του προγράμματος σταθερότητας και των μέτρων που τα συνοδεύουν. Διαγραφή του χρέους. Αποδέσμευση από ΕΕ και ευρώ. Έξω το ΔΝΤ. Κάτω η μεταβατική κυβέρνηση, η πολιτική της, το μεσοπρόθεσμο και κάθε επίδοξος διαχειριστής.
• Εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών παραγωγικών μονάδων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο.
• Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, απαγόρευση των απολύσεων. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
• Καμία κατάργηση του ασύλου. Καμιά πειθαρχική-ποινική δίωξη αγωνιστών. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ:
• Κατάληψη της σχολής από Τρίτη 15/11 έως και την Πέμπτη 17/11.
• Παρεμβάσεις σε σχολεία προκειμένου άμεσα να μπει όλος ο μαχόμενος κόσμος της εκπαίδευσης στο δρόμο και τον αγώνα.
• Συμμετοχή στην αντιμπεριαλιστική αντιπολεμική πορεία του πολυτεχνείου, τη Πέμπτη 17/11 με συγκέντρωση 17.30 στο πολυτεχνείο με επιστροφή στο χώρο του ασύλου για τη διασφάλισή του.
• Συμμετοχή στο συντονισμό που καλούν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, Επιτροπές Κατοίκων, Κινήσεων και Λαϊκών Συνελεύσεων για τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων
• Συντονισμός με τους φοιτητικού συλλόγους που οι αποφάσεις τους κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση.


___________________


Αποτελέσματα

Επιτροπή αγώνα: 53
ΑΡ.ΑΓ.Ε. Ε.Α.Α.Κ.: 69
ΑΡ.ΕΝ: 7
Λευκά: 23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου